Metges Sense Fronteres estrena a Tarragona el documental 'Vimos el fuego'
El documental, que s'estrena a Europa, retrata la crisi humanitària a la província moçambiquesa de Cabo Delgado que força a una família a fugir a un camp de desplaçats
Tarragona, 17 d'octubre de 2024.- En el marc del Festival de Cinema i Fòrum Internacional de Drets Humans a Tarragona, Metges sense Fronteres (MSF) estrena el 24 d'octubre per primera vegada a Europa, el documental sobre la realitat moçambiquesa 'Vimos el fuego'. Després de la inauguració del festival i la projecció de la pel·lícula es podrà participar en un diàleg amb el director, Santiago D. Risco, i amb la delegada d'MSF a Catalunya, Mila Font.
- Descàrrega de fotografies i fotogrames del documental 'Vimos el fuego'
DOSSIER 'VIMOS EL FUEGO'/ 'WE SAW FIRE'.pdf
PDF - 8.8 Mb
La Vitória va haver d’escapar amb els seus fills quan el poblet on vivien va ser atacat violentament. Després de la fugida, es reuneixen amb el fill gran, el Momade, en un camp de desplaçats interns a Cabo Delgado, a Moçambic. Allò que tenien ho van haver de deixar enrere per tal de salvar-se. Amb perseverança, cançons i amor intenten superar les conseqüències dels anys de conflicte, traumes psicològics i dures condicions de vida. Ara han de construir una nova llar junts.
Un documental de 2024, amb una duració de 48 minuts, dirigit per Santiago D. Risco, amb la producció de Sonsoles Galindo i el guió de Mariana Abdalla al costat del mateix director.
Sobre la situació a Cabo Delgado
Cabo Delgado és una província molt pobra del nord de Moçambic malgrat ser rica en recursos naturals com a gas i pedres precioses. Des de 2017 està afectada per un conflicte entre grups armats no estatals de caire islamista i forces governamentals i aliades de la regió, notablement tropes ruandeses. En el pic del conflicte en 2022 va arribar a haver-hi més d'un milió de desplaçats per la violència, o quasi la meitat de la població. A data d'agost de 2024 encara hi ha, segons dades de l'ONU, 576.000 persones desplaçades per una violència que continua de manera intermitent.
En paral·lel, en els últims dos anys s'ha anat produint el retorn de població a algunes zones prèviament colpejades pel conflicte: unes 630.000 persones ho han fet sobretot a les localitats de Palma i Mocímboa da Praia, així com als seus voltants. Malgrat aquests retorns, la inseguretat i la crisi estan lluny d'acabar.
Tant les persones retornades com les comunitats desplaçades continuen necessitant ajuda humanitària urgent: aigua, aliments, refugi, educació, accés a la sanitat i serveis bàsics. La majoria de les infraestructures sanitàries han estat destruïdes i el conflicte ha tingut un fort impacte en la salut mental de la població, ja que la majoria de les famílies han sofert o presenciat incidents de violència extrema.
MSF portem treballant a Moçambic des de 1984 per a respondre a les necessitats mèdiques i humanitàries de tot el país i actualment gestiona projectes a Mocímboa da Praia, Mueda i Palma, a Cabo Delgado, així com a les províncies de Nampula i Sofala.
Mila Font