Un rellotge de sorra gegant per a alertar de la falta de temps de la població a Sudan davant l'abandó de la comunitat internacional

MSF instal·la un rellotge de sorra de més de 3 metres d'altura per a exigir una resposta humanitària massiva i immediata quan es compleixen dos anys de guerra brutal

El rellotge de sorra amb el lema "El Sudan no pot esperar". DANIEL FERNÁNDEZ/MSF
El rellotge de sorra amb el lema "El Sudan no pot esperar". DANIEL FERNÁNDEZ/MSF

Si vols llegir la nota en castellà, punxa aquí

Barcelona, 15 d'abril 2025.- Avui es compleixen dos anys de l'esclat de la feroç guerra a Sudan, un conflicte que ha desencadenat la major crisi humanitària i de desplaçament del món. Segons Nacions Unides, el 60% dels 50 milions d'habitants del país necessita ajuda humanitària i més de 13 milions han hagut de fugir de les seves llars, dels quals gairebé 4 milions han buscat refugi en països veïns.

Les dues parts bel·ligerants, les Forces Armades Sudaneses i les Forces de Suport Ràpid, han mostrat un flagrant menyspreu per la vida de la població civil i per la protecció del personal i les infraestructures sanitàries. A més d'atacar zones residencials i instal·lacions mèdiques, han imposat traves sistemàtiques que dificulten el subministrament d'ajuda humanitària, actualment molt limitada i insuficient.

Per a denunciar les immenses i urgents necessitats a les quals s'enfronta la població sudanesa, la violència que pateix i la falta d'una resposta internacional adequada, Metges Sense Fronteres (MSF) ha instal·lat aquest matí un rellotge de sorra gegant a la Plaça de la Universitat, a Barcelona. A les 11 h, Paula Gil, presidenta d'MSF Espanya, ha activat el rellotge, la sorra del qual en caure ha deixat al descobert el missatge: “El Sudan no pot esperar”.

“La població ha viscut dos anys de violència atroç, desplaçaments forçats, escassetat d'aliments i crisis sanitàries superposades, mentre l'accés a l'atenció mèdica s'ha vist greument deteriorat. Malgrat la magnitud d'aquesta catàstrofe humanitària, la resposta internacional continua sent inacceptablement escassa i no cobreix ni una fracció de les necessitats”, denúncia Paula Gil. “En començar el tercer any de guerra, volem visibilitzar la situació a Sudan, denunciar la passivitat de la comunitat internacional i exigir una resposta urgent i massiva”.

Els equips d'MSF, que treballen en 10 dels 18 estats de Sudan en zones controlades per tots dos bàndols, atenen un elevat nombre de pacients, molts d'ells dones i nens, amb ferides de trauma provocades per atacs violents. Sudan és actualment l'únic país del món amb diverses regions on s'ha declarat oficialment la fam, i enfronta una de les crisis més greus en salut matern-infantil. A aquesta emergència se sumen brots de malalties com el xarampió, el còlera i la diftèria, que es propaguen ràpidament a causa de les males condicions de vida i a la paralització de les campanyes de vacunació. Així mateix, el suport en la salut mental i l'atenció a les supervivents de la violència sexual continuen sent dolorosament limitats.

Dins del país, uns 9 milions de persones han estat desplaçades i moltes d'elles sobreviuen en camps superpoblats o refugis improvisats, sense accés a aliments, aigua potable, serveis mèdics ni perspectives de futur. En aquest context, depenen per complet de l'ajuda humanitària, que continua sent molt escassa o fins i tot inexistent en àmplies zones del país.

La gravetat de la situació reflecteix tant l'extrema violència del conflicte com la falta d'una resposta humanitària efectiva i les conseqüències devastadores del col·lapse del sistema públic de salut. Segons l'OMS, més del 70% dels centres de salut de les zones afectades pel conflicte a penes són operatius i estan tancats, deixant a milions de persones sense accés a atenció crítica.

MSF reitera la seva crida a les parts bel·ligerants i als seus aliats, perquè garanteixin la protecció de la població civil i permetin l'accés immediat i sense restriccions a l'ajuda humanitària, especialment ara que s'acosta l'estació de pluges, que pot empitjorar encara més la catastròfica situació de la població.

“La població de Sudan ja ha esperat massa. No podem romandre impassibles davant el sofriment de milions de persones”, conclou Paula Gil. “Cada dia que passa, més vides estan en joc. Sudan necessita una resposta global, urgent i decidida ja”.

Mila Font

Mila Font

Delegada Comunidad Valenciana, Cataluña, Baleares y Murcia, Médicos Sin Fronteras

 

Share

Consigue actualizaciones en tu bandeja de correo

Al hacer clic en "Suscribirse", confirmo que he leído y acepto la Política de Privacidad.

Sobre Eventos de Médicos Sin Fronteras

Médicos Sin Fronteras es una organización médico-humanitaria internacional que asiste a poblaciones en situación precaria ya víctimas de catástrofes de origen natural o humano y de conflictos armados, sin discriminación por raza, género, religión o ideología política. Su presencia independiente e imparcial en las crisis le permite dar una asistencia inmediata a las personas más necesitadas. La acción médica es la prioridad de MSF, pero la organización también recurre al testimonio como medio para provocar cambios en favor de las poblaciones a las que asiste.